marți, 1 martie 2016




PFA 2016 - obligații declarative și de plată


Contributii la asigurari sociale – CAS 2016
Începând din 2016, PFA-urile vor datora obligatoriu cota individuală CAS de 10,5% calculată la venitul net obținut, indiferent dacă au sau nu au si venituri din salarii.
Cotele contribuţiilor, valabile în acest an, au fost stabilite prin legea bugetului de stat pe anul 2016 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat , respectiv Legea nr. 339/2015 a bugetului de stat pe anul 2016 și Legea nr. 340/2015 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.
Conform art. 148 din Codul Fiscal ( legea 227/2015) persoanele fizice ce desfasoara activitati independente ( PFA ,  profesii liberale , Intreprinderi individuale (II) , Asociatii familiale (AF) datoreaza pentru anul 2016  plati anticipate de contributii la asigurari sociale calculate la un procent de 35% din salariul mediu pe economie pe anul 2016 , adica la salariul de 2681 lei fata de 2415 cat a fost pentru anul 2015.

ART 48
“(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate.
(2) În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.”
Noul Cod fiscal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016 la art 148 alin (4)  prevede că persoanele fizice care realizează venituri din activități independente sunt obligate să se asigure în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiții:
  • venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
  • venitul lunar estimat depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal, sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit, la impozitarea în sistem real;
  • valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.
  •  
Astfel cota  de 35% din salariul mediu pe economie este de 35%x2681 lei = 938 lei /luna ca baza impozabila pentru calculul contributiei la asigurari sociale CAS .
Prin urmare persoanele impozabile enumerate mai sus datoreaza plati anticipate in suma de 938 lei x 10.5%  = 98 lei /luna iar pe tot anul 2016 :  98 x 12 = : 1176 lei.
Daca opteaza pentru plata cotei integrale de 26.3% atunci va datora ca plati anticipate pentru anul 2016 lunar suma : 938lei x 26.3% =247 lei  , iar pe tot anul 2016 suma : 247 x 12 luni = 2964 lei.
Exceptie :
“(8) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.”
Adica daca venitul net lunar pentru anul 2015 este sub suma de 938 lei  se aplica alin (8) si persoana impozabila nu are obligatia depunerii declaratiei si nici a platilor anticipate pe intreg anul 2016.

ART. 150 - Excepţii specifice privind veniturile din activităţi independente
Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii ( ex avocatii ), precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activitati independente. 

Pentru cei care au pentru anul 2015 venituri mai mari de 938 lei/lunar declaratia prevazuta la alin (8) se depune la organul fiscal pana la 31.01.2016 – Formular 600.
-În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.  
Declarația 600 se depune, pe suport hârtie, direct la registratură organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusă declarația este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuiește efectiv, în cazul în care diferă de cea de domiciliu.
De asemenea, formularul se poate depune online de către contribuabilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică.
În bază declarației 600 depusă de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabilește platile anticipate si termenele de plata .
În decizia de impunere emisa  baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se evidenţiază lunar, iar plata acestei contribuţii se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Observatie : Persoana fizică autorizată are posibilitatea să opteze, în cadrul Secțiunii III a formularului 600, pentru aplicarea cotei integrale sau a cotei individuale de contribuție de asigurări sociale .
Prima cotă, cea de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care PFA-urile vor dori să beneficieze de o pensie întreagă, atunci vor putea opta să achite cota de 26,3%, care conține și contribuția angajatorului de 15,8%.
Definitivarea contributiei de asigurari sociale se va face la anul in 2017 dupa depunerea declaratiei de venit  ( Formular 200) pe anul 2016 prin emiterea unei noi deciziii de impunere prin care se stabileste contributia la venitul net efectiv declarat din care se vor scadea platile anticipate efectuate in cursul anului 2016.
Obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale se determină prin decizie de impunere anuală, prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contribuţie, asupra bazei de calcul, cu încadrarea acesteia în plafonul minim şi maxim ( 5 salarii medii pe economie , respectiv un venit lunar de 5 x 2681 = 13.405 lei ca baza impozabila la care se aplica 10.5% sau 26.3 % in functie de optiune ). 
Definitivarea CAS se aplică şi în cazul persoanelor impuse în sistem real, care nu au datorat plăţi anticipate pentru anul respectivdar al căror venit realizat în anul fiscal pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei de asigurări sociale depăşeşte plafonul minim de 35% din salariul mediu brut pe economie.
In concluzie :
Daca venitul net lunar este de sub 938 lei/luna calculat pentru anul 2015 nu exista nicio obligatie declarativa in 2016 in legatura cu CAS si nu se fac plati anticipate in cursul anului si
daca venitul net lunar pentru anul 2016 este de asemenea sub 938 lei /lunar nu se datoreaza contributii de asigurari sociale nici dupa depunerea declaratiei de venit pe anul 2016 .

Contributii de asigurari sociale de sanatate – CASS  2016

Contribuţia la asigurări sociale de sănătate -Persoanele fizice autorizate datorează o contribuție la sănătate (CASS ) în cotă de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcție de modul de impunere a PFA - în sistem real sau pe baza normei de venit. 
Astfel, pentru impunerea în sistem real baza de calcul este reprezentată de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale (diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale).
În cazul impozitării la norma de venit baza de calcul este valoarea anuală a normei de venit , raportată la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară (care din 1 iulie 2015 este de 1050 lei ), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.
De la 1 mai 2016, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.050 de lei la 1.250 de lei , conform H.G. nr. 1017/2015 .
Plata contribuțiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual .
Astfel, în baza declarației de venit estimat ( Formular 220 ) sau a declarației de venit realizat ( Formular 200 ), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăți anticipate în care stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat și termenele de plată.
Plată se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
După încheierea anului fiscal, în baza declarației privind venitul realizat depusă de contribuabili ( Formular 200 ), organul fiscal stabilește obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăți anticipate.
Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei , iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
În anul 2016 persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează CASS pentru aceste venituri , dacă realizează venituri din salarii, pensii sau alte activităţi independente. ’’

Impozitul pe venit – 2016

Cota de impozitare este de 16% si e calculata la venitul net declarat in declaratia de venit anual ( Formular 200 ) depusa pana la data de 25.05.2017 , prin emiterea unei decizii de impunere de regularizare.
In timpul anului se fac plati anticipate conform declaratiei 220 „Declarație privind venitul estimat/norma de venit”  care se va depune in conformitate cu Ordinul ANAF  nr. 3622/2015 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice in urmatoarele situatii :
1.     la declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere; 
2.     pentru exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
3.     la recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit și contribuții sociale, potrivit legii.
De la 1 ianuarie 2016, datele de depunere a formularului 220 vor fi modificate. Astfel, în funcție de categoria de persoane care sunt obligate să completeze documentul fiscal, acesta se va depune la Fisc astfel:
)    în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data începerii activităţii, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, venituri din silvicultură şi piscicultură şi care încep o activitate în cursul anului fiscal;
b   in termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data încheiericontractului între părţi, odată cu înregistrarea acestuia la organul fiscal competent, în cazul contribuabililor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte de închiriere, inclusiv ;
c    pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul în curs,sau în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data producerii evenimentului dacă persoanele fizice încep să realizeze venituri în cursul anului după data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, inclusiv;
d   in termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data producerii evenimentului,în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, impuşi pe baza normelor de venit, şi care, în cursul anului fiscal, depăşesc numărul de 5 camere de închiriat;
e    până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, şi care au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;
f)     până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declaraţia privind venitul realizat, în cazul contribuabililor care, în anul anterior, au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.
g    în termen de 30 de zile de la data încadrării în categoria persoanelor fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
h   până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care în anul 2015 au realizat venituri din activități independente cu regim de reținere la sursă a impozitului, altele decât veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, iar începând cu anul 2016, prin efectul legii, pentru aceste venituri se schimbă regimul fiscal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu